BACI PET

DEJAN GVOZDEN („KRISTALI”): NE BIH PRAVIO KOMPROMISE KADA SU MOJI IDEALI U PITANJU!

Ovaj bend je formiran u januaru 1993. godine od strane basiste i vokaliste Dejana Gvozdena, gitariste Željka Markuša koji je radio bluz i rok muziku i nastupao po beogradskim kafićima i klubovima.

Do trenutka kada je bend predstavio svoju hit pesmu „Dva metra“, čiji je muzički video režirao Milutin Petrović, već su predstavili novog basistu Milana Popovića, ostavljajući Gvozdena kao vokalistu.
Bend je dodatno proširen dolaskom tromboniste Nenada Potija, koji je svirao za „Del Arno“ bend.
Prvu studijsku pesmu „O kako si lepa“objavili su na L.V.O kompilaciji Akademija vol.1 i živu verziju iste pesme, koja je snimljena u beogradskom klubu „Prostor“ februara, 1994. godine. Pesma se našla i na kompilaciji „Gruvanje“ 1.

Debi album objavljen je pod okriljem izdavačke kuće L.V.O 1994. godine, dok su na njemu gostovali frontmen „Ajzberna“, Nemanja Kojić Kojot (trombon), Vladimir Lešić, Đorđe Basović (klavijature) i član benda „Dža ili Bu“ Aleksandar Mitanovski koji je gostovao sa gitarom na pesmi „Emili“. Album je snimljen u studiju klubu „Akademija“, od marta do juna, 1994. godine, a producirali su ga Goran Živković Žika i Radoljub Stojanović. Dok je dizajn radila Goranka Matić. Poznate pesme sa albuma bile su „Dva metra“, „O kako si lepa“, „Znam“, „Osmi dan“ i druge…

Drugi studijski album „Dolina ljubavi“ bio je u produkciji Igora Borojevića, a gosti na njemu bili su Aleksandar Balać (basista), Aleksandar Tomić (saksofon) i Rambo Amadeus koji je gostovao sa akustičnom gitarom na pesmi „Sad se svega sećam“.
Pesme „Talasi“, „Novi dan“ i „Hajde“ pratile su iste muzičke žanrove koji su se pojavili i na debi albumu benda.
Naredne godine bend je snimio zvučni zapis za pozorišnu predstavu „Furka“, a 1991. godine pojavio se na raznim kompilacijama „Korak napred dva, korak nazad“, sa pesmom „Baby, baby“ koju je originalno napisao Srđan Šaper , a pre njih izvodio je izmišljeni bend „Vis simboli“ u filmu Slobodana Šijana, „Davitelj protiv davitelja“.

Godine 2001. bend je objavio svoj treći studijski album pod nazivom „Sve što dolazi“. Bend je u to vreme pretrpeo i određene promene, pa su mu se pridružili i neki novi muzičari, kao što je basista Aleksandar Šišić, bubnjar Bojan Dmitrašinović, dok je Dejan Gvozden pored vokalnih zadataka, postao i ritam gitarista. Remiks pesme „Ustani kreni“ pojavio se na albumu Collector’s Item, grupe Intruder.

Snimak pesme „Tvoje pismo“ je sa koncerta Dejana Cukića i „Spori ritam“ benda, objavljen je na DVD formatu. Tokom iste godine bend je proslavio desetogodišnjicu postojanja na nastupu u beogradskom studiju šest. Snimak je objavljen pod nazivom „Uživo u Studiji 6“ sa preuređenim verzijama pesama snimljenih tokom prve decenije benda. Tokom iste godine bend je snimio singl „Mesto za nas“, koji se pojavio kao muzika za film „Sivi kamion crvene boje“.

Pesma „Osmi dan“ rangirana je kao 74. na listi Б92, sto najboljih domaćih pesama.

Godine 2009. „Multimedia records“ ponovo objavljuje kompilaciju „Gruvanje devedesete uživo“, koja sadrži snimak pesme „O kako si lepa“. Iste godine u aprilu bend je snimio singl „Vreme je“, kako bi promovisali istoimeni nadolazeći album. Pesma se pojavila na 26. mestu liste „Popboks“.

U oktobru 2010. godine singl „Drvoseča“, sa predstojećeg albuma pojavio se na petom mestu „Jelen top 10. liste“, a ostao je na listi narednih pet nedelja. Pesma „Drvoseča“ se pojavila i u filmu „Žena sa slomljenim nosem“.
U martu 2013. godine bend je objavio svoj četvrti studijski album „Samo bluz“ pod okriljem ПГП РТС-а, a bio je dostupan i za besplatno preuzimanje na internetu.

U junu 2014. godine grupa je objavila singl „Divan dan“ i promovisala poslednji studijski album.
U oktobru, iste godine, bend je proslavio dvadeset godina postojanja koncertom u „Domu omladine“ Beograda. Na koncertu su gostovali i bivši članovi benda.

Ovaj bend iako sa velikim pauzama u radu, nastavlja i dalje aktivno da radi, tako da će već 25. marta održati koncert u Banja Luci, a već 4. aprila i u Beogradu.

Moj gost je frontmen grupe „Kristali“, DEJAN GVOZDEN.

U kojim situacijama nikada ne bi napravio kompromis?

– Ne bih pravio kompromis kada su u pitanju moji ideali.

Koja je to stvar koja ti nedostaje kada si vodio samački život, u odnosu na tvoje trenutno stanje, s obzirom da si se nedavno i oženio?

– Da mi nešto nedostaje iz samačkog života, ja bih mu se vratio. Volim suprugu, ona mi pruža svu potrebnu podršku.

Da li muzika služi samo za zabavu ili se muzikom može učiniti daleko više od toga?

– Muzika je pre svega umetnost pa samim tim i zabava, ona unapređuje ljudsku ličnost.

Da postoji muzička gumica, koji period karijere bi izbrisao? Postoji li neka vaša pesma zbog koje se neki način kaješ što ste je snimili?

– Ne postoji nijedna pesma koje se stidim, one su autorske i opisuju trenutna emotivna i životna stanja kroz koje sam prolazio.

Šta je potrebno čoveku da uradi kako bi te potpuno iznervirao i doveo u stanje nervoze i stresa?

– Kada razum caruje u čoveku, takva stanja su nemoguća.

Razgovor vodio: NENAD ŠKUNDRIĆ

Facebook Comments