BACI PET

MARINA PERAZIĆ: PRVI ALBUM VLADE GEORGIEVA SAM PRESLUŠALA TEK KADA MI SE IZVINIO!(VIDEO)

Foto: Promo
Foto: Promo

Moja sagovornica je pop pevačica koja je jedan od začetnika elektronske muzike u bivšoj SFRJ. Važila je i za seks simbol jugoslovenske scene osamdesetih godina. Želela je da studira psihologiju u Beogradu, ali majka ju je nagovorila da upiše Građevinski fakultet i da ostane u Rijeci. Studije je završila u roku i jedna je od retkih pevačica koja se može pohvaliti visokim obrazovanjem. Majka joj je odmah našla posao u struci, ali ona se odlučila za muziku. Bila je član hora „Jeka primorja“ i multimedijalne grupe „Sigma Tau“.

Na drugoj godini fakulteta je upoznala klavijaturistu Davora Tolju sa kim je 1982. godine osnovala pop duet „Denis & Denis“. Prvi nastup su imali u riječkoj Dvorani mladosti i brzo su skrenuli pažnju na sebe. Za njihov uspeh najzaslužniji su bili efektni demo snimci i Marinin seksepilan vokal i izgled.

1984. godine ona je otpevala pesme koje su se našle na njihovom prvom albumu čiji je naziv „Čuvaj se“. Njemu su prethodili singlovi „Program tvog kompjutera“ i „Noć“ koje je izdala produkcijska kuća Jugoton. Na albumu su se, osim naslovne i pomenutih, našle numere: „Tek je sedam sati“, „Dvadeset i osam minuta do pet“, „Telefon“, „Ti i ja“, „Doba noćnih kiša“, „Sačuvaj nešto“, „Dio refrena“. Sarađivali su sa Masimom Savićem, Zoranom Prodanovićem, Edijem Kraljićem i Andrejem Bašom. Publika se u početku snebivala na njene smele uzdahe, ali vrlo brzo je grupa osvojila brojne nagrade i našli su se na samom vrhu muzičke scene. Časopis „Rock“ je album „Čuvaj se“ proglasio najboljim u ovoj godini. Usledila su gostovanja u televizijskim emisijama i nastupi.

1985. godine je Davor otišao u vojsku, ali su uspeli da snime drugu ploču. Sve pesme su se izdvojile kao hitovi, a njihovi nazivi su: „Ja sam lažljiva“, „Voli me još ovu noć“, „Gluhi telefoni“, „Himna kompjutera“, „Soba 23″, Mala noćna zadovoljstva“. Tekstopisci su bili: Alka Vuica, Domenika Vanić i Mladen Popović. Ipak, časopis „Rock“ je spot za pesmu „Ja sam lažljiva“ proglasio najboljim, a nju za najseksepilniju i najpopularniju pevačicu. Iako su snimljene pre više od dve decenije, i jedna i druga numera imaju preko dva miliona pregleda na You tube-u. Iste godine su počeli da nastupaju u proširenom sastavu sa Edijem Kraljićem. Učestvovali su na MESAM-u sa numerom „Oaza snova“ koja je bila veoma zapažena. Ona je i ovde dobila nagradu za pevačicu godine. Pojavili su na stadionu u Splitu i na Jugoviziji gde su izveli pesmu „Braća Grim i Andersen“ sa kojom su osvojili treće mesto. Ipak, trio nije dugo potrajao jer je u septembru 1986. godine ona napustila grupu i započela samostalnu karijeru. Davor i Edi su snimili još jedan album u rok fazonu i 1988. godine su se rastali. 1987. godine ona je za Jugoton izdala svoj prvi solo album na kome su se našle numere: „Kolačići“, „Maline i kupine“,“Pogledaj, sve zvijezde padaju“, „Ruke gore“, „Rođena sam ponovo“, „U ritmu me okreni“, „Opasno letim sa tobom“, „Htela bih da umrem al’ neću bez tebe“, „Čaša u tvojim rukama“, „Navikla“. Producent je bio Mato Došen, a tekstopisci Alka Vuica i Marina Tucaković. Najveći hit su „Kolačići“, pesma koju je uradio Kiki Lesendrić.

1998. godine je za City records objavila CD pod nazivom „Ista kao more“ na kome se nalaze numere: „More“, „Ponekad“, „Školjka“, „Budi mi drug“, „Južni ritam“, „Zrno nježnosti“, „Ranjena“, „Jedna pjesma koju volim“, „Mali Buda“, „Oženi me“, „Ne volim te“, „San za jedan dan“, „Budi isti kao more“, „Insanity“.

2003. godine je učestvovala na Beoviziji sa pesmom „Seks bez dodira“ za koju je osvojila šesto mesto i nagradu za najbolji scenski nastup. U septembru 2012. godine pozvao je Davor Tolja i predložio joj da krenu na regionalnu turneju kojom bi obeležili tri decenije od prvog nastupa grupe „Denis & Denis“. Pevačica je bez razmišljanja prihvatila i prvo su održali novogodišnji koncert u Rijeci, a zatim su nastupali po drugim gradovima.

Trenutno joj druga ćerka živi u Njujorku, dok ona ponovo živi u Rijeci. Radi i na usavršavanju novog zanimanja, s obzirom na to da je završila seminare „Tesla metamorfoze“. Svakako da sve ovo ne isključuje mogućnost da ona ponovo bude muzički aktivna, a to bi sigurno bila poslastica za sve poštovaoce njene muzike.

Urednik rubrike kao pomoć je koristio i informacije preuzete sa sajta Biografija.Org.

Ovog petka moja sagovornica je MARINA PERAZIĆ.

Da li si nekada bila u hotelskoj sobi čiji je broj 23?

Vjeruj mi, iako mi je Soba 23 najdraža pjesma koju sam otpjevala prije 35 godina, zaista ne znam odgovor na ovo pitanje. Ne sjećam se jer mi nikad nije bilo bitno da spavam u sobi broj 23, ali mi se čini da mi je neki recepcioner namjerno dao sobu s tim brojem u čast. Ono čega se sjećam je da mi je dosta njih ispričalo da su insistirali da dobiju sobu s tim brojem jer im je pjesma bila posebno inspirativna, pa su u toj sobi željeli provesti noć s voljenom osobom! Rado su se sjećali tog iskustva i s nekom zahvalnošću su mi se obraćali kad bi mi pričali o tom događaju.

Koja situacija kod tebe može da izazove najveći stepen stresa?

Bojim se brze vožnje pa me izuzetno nervira kad netko ne želi da usliša moju molbu da uspori, nego uporno nastavlja da vozi prebrzo.
Osim toga, posebno me nervira kad me povrijede osobe s kojima sam vrlo bliska, tj.prema kojima gajim emocije, najbliža rodbina, partneri ili bliski prijatelji koji zloupotrebljavaju moju dobrotu i kad imam osjećaj da me „drže za budalu“, a zaboravili su da to nisam. Mnogi pomisle da je netko glup ako je prema njima dobar. Takva situacija je početak kraja jednog bliskog odnosa. Predugo trpim i treba mi dosta vremena da prebolim osobe za koje sam bila emocionalno vezana.

Da li te pre rasplače tužna pesma ili neki tužan, romantični film?

Pjesma traje puno kraće pa me prije rasplače. (smeh)
Na neke pjesme godinama reagiram na isti način, suze kreću na neki zvuk, na neku melodiju, prije nego na tekst. Tekst pjesme često ne znam u cijelosti, a nikada napamet, zato ne pjevam tuđe pjesme! Ponekad mi nije bitan cijeli tekst nego samo jedna rečenica da me dovede u osjetljivo emocionalno stanje. Volim pogledati tužan film, ali samo jednom. Nisam mazohistički raspoložena. Kad sam tužna, radije pogledam neku dobru komediju!

– Postoji li neka tajna koja je vezana za tvoj život, a da je ne zna baš niko?
Ne postoji ni jedna za koju ne zna baš nitko. Za istu zna bar „my partner in crime“!

Koja ti je omiljena pesma Vlade Georgieva?

Davno nisam slušala Vladine pjesme pa moram pogledati na YouTube-u da se prisjetim. Definitivno neka s prvog albuma kojeg sam prvi put čula u cjelosti čak tri godine nakon što je izašao. Nisam željela da čujem album jer sam bila ljuta na njega zbog jedne poslovne ponude. Preslušala sam ga tek kad mi se izvinio. Dopao mi se iako uopće ne slušam tu vrstu muzike.
Potrudili sam se da nađem meni omiljenu Vladinu pjesmu. „My guilty pleasure“ su i dalje čak dvije pjesme „Bolesni od ljubavi“ i „Put do srca tvog“.

Nenad Škundrić

Facebook Comments