BACI PET

SERGEJ ĆETKOVIĆ: PRAVI SAM BALKANAC VATRENOG SRCA!

Foto: Promo
Foto: Promo

Završio je nižu i sred​nju muzičku školu „Vasa Pavić“ u Podgorici i još uvek je student, teoretskog odseka, Muzičke akademije na Cetinju. Pre trideset godina nastupa na festivalu „Naša radost“ i osvaja drugo mesto. Nekoliko godina kasnije započinje rad sa bendom „Vatrena Srca“ kao klavijaturista i prateći vokal.

1994-e godine nastavlja rad u grupi „Amfiteatar“, u početku isto kao klavijaturista i prateći vokal, a kasnije već i kao lead vokal. Nakon četiri godine rada, grupa se raspada i on započinje svoju solo karijeru na festivalu „Sunčane skale“ pesmom „Bila si ruža“. Samo dve godine nakon debitanskog solo nastupa, pojavljuje se i na „Budvanskom festivalu“ sa pesmom „Sati, dani, godine“, objavljuje svoj prvi studijski album «Kristina» u izdanju „Goratona“. Mnoge pesme sa ovog albuma postale su hitovi među kojima su: „Zaustaviću vrijeme“, „Probudi me“, „Grad“, „Sati, dani, godine“, „Večeras sam na dnu“ i druge.

2002-e godine objavljuje i svoj drugi studijski album «Budi mi voda», takođe u izdanju muzičke izdavačke kuće „Goraton“. Hitovi koji se i danas slušaju i pevaju sa tog albuma su „Budi mi voda“, „Ostaću sam“, „Nikada“, „Srećna si znam“, „Za mene bolja ne postoji“… Na „Budvanskom festivalu“ ponovo se pojavljuje sledeće godine sa pesmom „Postojim i ja“. 2004-e godine nastupa na festivalu „Evropesma-Evropjesma SCG” (referentni festival za „Pesmu Evrovizije” – „Eurosong”) sa pesmom „Ne mogu da ti oprostim”.

Godinu dana kasnije objavljuje svoj treći studijski album «Kad ti zatreba» u izdanju City records-a. Album obara sve rekorde i po prodaji i po slušanosti, a sa pesmom „Pogledi u tami“ pune dve godine nalazi se na svim top listama u zemljama bivše Jugoslavije. Pored pomenute pesme, veliki hitovi postale su i pesme „Prokleta bila“ i „Prsten na sto“.

2007-e godine objavljuje singl „Kad bi htjela ti”, kao najavu četvrtog studijskog albuma. Početkom novembra novi album pod nazivom «Pola moga svijeta» ugledao je svetlost dana i postavio nove standarde u zabavnoj pop muzici. Kao i prethodni i ovaj je u izdanju City records-a. Nakon ovog albuma nastaju i albumi «Dva minuta», kao i «Moj svijet», koji su takođe iznedrili veliki broj hitova.

Osvojio je i nekolicinu eminentnih nagrada, među kojima izdvajamo i priznanje „Montefon“ čiji je dobitnik bio čak četiri puta kao pevač godine Crne Gore. Nižu se nagrade za najbolji tekst, aranžman, priznanja za najboljeg pevača godine, isto tako i za album, kao i mnoge druge nagrade i priznanja za humanitarni rad i ostvarenja na polju zabavne muzike.

Inače, album «Moj svijet» bio je i najprodavaniji album u Hrvatskoj, a šarmantan pevač je na promociji albuma u Zagrebu najavio i svoj solistički koncert u dvorani „Lisinski“.

Prestižna zagrebačka diskografska kuća „Croatia records“ objavila je album za hrvatsko i slovenačko tržište, dok za bosanskohercegovačko tržište zadužena je produkcijska kuća „Hayat“ i za Crnu Goru diskografska kuća „Goraton“.

Veoma lepo i značajno iskustvo je svakako i to što je komponovao originalnu muziku za popularnu domaću telenovelu «Istine i laži», a prošle godine stvorio je i komponovao prvu crtanu seriju „Lola i Mila“, inspirisan svojim ćerkama.

Muzičar koji će ovaj put „Baciti pet“ je SERGEJ ĆETKOVIĆ.

Mnogi bi rekli za tebe da si miran čovek, ali „Vatrenog srca“. Da li se slažeš?

Iako djelujem prilično smiren i po prirodi sam tolerantan i obziran čovjek, moram priznati da sam jako temperamentan, tačnije pravi balkanac vatrenog srca.

Da li si se prijatnije osećao kao klavijaturista ili prateći vokal?

Više sam volio biti sa strane, u pozadini, bez želje da se previše eksponiram. Ipak vrijeme je učinilo svoje pa se sada ne mogu sakriti, kako zbog popularnosti tako i zbog svoje visine.

Sati, dani ili godine?

Kako god da okreneš, prolaze nam i sati i dani i godine. Čini mi se da prolaze sve brže i brže, pa ih treba dobro i pametno trošiti. Danas je vrijeme luksuz i bez obzira na sve treba voditi računa kome ga i na koji način poklanjaš, jer jedino vrijeme ne možeš ni kupiti ni vratiti.

Ne eksperimentišeš previše kada je muzika u pitanju. Da li si se nekad zapitao da ćeš možda dosaditi sebi i publici, da će ponestati inspiracije, i da li si došao u iskušenje da drastično promeniš muzički pravac?

Ne vidim razlog zašto bih sebe pretvarao u nešto što nisam i što moja publika ne želi da vidi. Volim eksperimente sa stavom i smislom, pogurati sebe u kreativnom i produkcijskom smislu pa svaki put dati malo drugačiji zvuk i što bolje rezultate.Što se tiče drugih pravaca, mislim da bih se dobro snašao u skoro svakom žanru. Nekada ti malo drugačija uloga otvori neka nova vrata i prozore, pa upoznaš sebe i prijatno se iznenadiš.

Postoji neka predrasuda kada si ti u pitanju, da si uvek drven, ozbiljan, bez obzira što svojim pesmama pokazuješ emociju. Koji su to momenti u tvom privatnom životu kada se nekontrolisano smeješ?

Vita jela zelen bor evo tebi odgovor. (smeh)Priznajem da sam na početku svoje karijere bio prilično ozbiljan i kako ti kažeš drven. Ne prija svakom prisustvo kamera i sva ta medijska pažnja, pa se čovjek transformiše i izobliči. Danas sam prilično opušten i čini mi se da me ljudi tek sad upoznaju onakvog kakav sam i inače. Neozbiljan i djetinjast. Trebalo je 20 godina karijere da se otopim. Volim da se šalim i ništa mi ne prija više od dobre fore i smijeha. U svom društvu sam poznat po mojim već tradicionalnim pozivima i radijskim intervjuima preko telefona. Tada umrem od smijeha.

Facebook Comments