VIP VESTI

SVETSKI MEDIJI PRENELI VEST O SMRTI MIRE MARKOVIĆ: Evo šta piše BBC o „dami Balkana“! (FOTO)

Vest o smrti Mirjane Mire Marković, supruge bivšeg predsednika SRJ, Slobodana Miloševića,  preneli su strani mediji. Informaciju da je Markovićeva preminula u Moskvi za britanski „BBC“ potvrdio je Milutin Mrkonjić, dugogodišnji blizak prijatelj porodice Milošević.

Kako se navodi, poznata kao „dama Balkana“, Mira Marković je bila značajna politička ličnost tokom raspada Jugoslavije devedesetih godina. Bila je jedan od najpouzdanijih i najuticajnijih savetnika njenog muža pre nego što je uhapšen 2001. godine.

Milošević je umro 2006. godine, dok je bio u Tribunalu UN-a za ratne zločine u Hagu. Optužen je za genocid i druge ratne zločine zbog ključne ulogu u ratovima devedesetih godina, podseća „BBC“.

Mira i Sloba upoznali su se kao tinejdžeri u srednjoj školi 1958. godine i odmah su se zbližili. Bili su u braku četiri decenije i gotovo nerazdvojni do Miloševićevog izručenja. Iako je gospođa Marković svoj politički uticaj dugovala suprugu, imala je i svoju političku stranku, Jugoslovensku levicu (JUL).

Facebook Comments