BACI PET

UROŠ ĆERTIĆ: UMEM DA BUDEM ROMANTIČAN MUŠKARAC!

On se 2008. godine prvi put predstavio publici u Srbiji i to kroz svoje gostovanje u televizijskoj emisiji „Vi i Mira Adanja Polak“ koja je emitovana na televiziji „RTS“. Kroz gostovanje u ovoj emisiji publika je imala prilike da upozna mladog i veoma perspektivnog momka, koji uprkos tome što je mlad ima dugogodišnji staž kaskadera u Holivudu.
1995. godina bila je godina koja je mom sagovorniku donela značajne profesionalne promene i uticala na dalji tok njegove karijere, potpuno neplanirano s njegove strane. Ta godina je generalno bila značajna ne samo u njegovom profesionalnom životu, već uopšte.Pomenute godine, on se sa majkom preselio u Kanadu , u Vankuver. U Vankuveru upisao je i završio prvo gimnaziju, a onda i koledž za 3D animaciju.Međutim, na predlog svog prijatelja on je odlučio da se oproba kao statista i maneken i baš ta odluka odvela ga je u potpuno drugom smeru od planiranog.

Radeći ove poslove odlučuje se nakon određenog perioda da kupi motocikl. Prvi njegov izbor bio je motocikl marke „Kawasaki“, a zatim motocikl marke „Suzuki“. Vođen avanturističkim duhom ubrzo je odlučio da se oproba u „Stunt motorcysle show“ nastupima koji su održavani u Kaliforniji. Njegovi nastupi bili su toliko zapaženi da ih više nije imao samo u Kaliforniji, već i širom Kanade, širom Jamajke i u Sijetlu. Upravo na tim nastupima njegov talenat prepoznali su filmski kaskaderi, koji su mu ponudili da i on postane jedan od njih. Njemu se ta ideja dopala i poslušao je sve profesionalne savete koje su mu u tom trenutku dali, te je prvo počeo da trenira mačevanje i jahanje. Za sve to vreme on je usavršavao tehniku vožnje, ali se posvetio i gimnastici, kao i nekokolicini drugih stvari koje su mu kasnije pomogle u profesionalnoj karijeri. Njegova upornost se ubrzo isplatila i to tako što je počeo da dobija ponude da učestvuje kao kaskader u snimanju filmova.

Svoj prvi honorar kao kaskader dobija za snimanje scena u seriji „Smolvil“, dok je „Nemoguća misija 4“ prvi film gde se pojavljuje. Nastavio je radeći kao kaskader, tako da se pojavljuje u scenama velikih filmskih ostvarenja, među kojima su i „Fantastična četvorka“, „Noć u muzeju 2“, „Prison Break: Resurrection, serija Dosije X, kao i mnoga druga. Baveći se ovim poslom imao je prilike da upozna i mnoge holivudske zvezde kao što su Tom Kruz, Džesika Alba, Stiven Sigal, Ben Stiler i drugi.

Bez obzira što je postojala mogućnost da trajno ostane u Kaliforniji, on ipak donosi odluku da se vrati u Beograd i da tu nastavi svoj privatni i poslovni život. Nakon povratka u Beograd još neko vreme nastavio je radeći kao kaskader i po potrebi odlazio u Kaliforniju. Zatim se pojavljuje u nekoliko rijaliti programa, da bi se ubrzo vratio svojoj najvećoj ljubavi, tako da i danas predano i sa istim žarom i još većim uspehom radi posao kaskadera.

Sportski uzor mu je Majkl Džordan, dok mu je u navijačkom srcu zauvek Crvena Zvezda.Početkom godine boravio je u Kanadi gde je snimao drugu sezonu serije „Stargej Atlantis“.

Često ističe da je njegov posao veoma rizičan, da je nekoliko puta bio na ivici smrti, ali da jednostavno njegov adrenalin je nešto što mu ne dozvoljava da od svega odustane. Reklo bi se da je adrenalin njegov život i da sve što radi, radi sa puno žari, predanosti i energije.

A poznata je i ona izreka da sreća prati hrabre i ja upravo imam zadovoljstvo da ovog petka bacim pet sa hrabrim kaskaderom Urošem Ćertićem.

Tvoj posao nosi sa sobom i veliki rizik od raznoraznih povreda koje mogu biti kobne. Da li si nekada razmišljao da odustaneš od svega ili je adrenalin ipak nešto što te definitivno pokreće?

– Iako sam pre šest godina slomio skafoidnu kost u desnom zglobu ruke gde imam titanijumski šraf, a pre četiri meseca sam u Kairu izbegao smrt „za dlaku“ kada sam pao sa visine veće od tri metra na glavu i vrat, ne razmišljam o odustajanju. Tom prilikom sam smrskao tri pršljena i prvo što mi je palo na pamet i negde najteže palo, da ću morati da napravim pauzu u svojoj profesiji, treninga, vožnje motora… raditi ono što voliš je ipak najveće bogatstvo.

 

 

Da li možeš da zamisliš sebe kako se baviš nekim običnim poslom, koji sa sobom ne donosi toliku količinu adrenalina?

– Sebe vidim kako iznajmljujem stanove na dan i kako u sledećih nekoliko meseci otvaram studio za masažu na Dorćolu.

Umeš li da budeš romantičan?

– Umem da budem romantičan, ali ne samo za praznike, nego svakodnevno ili bar na nedeljnom nivou. Često i sitnice veoma znače ili faktori iznenađenja koja volim da priređujem voljenoj osobi.

Koja je najozbiljnija povreda koju si imao?

– Upravo one povrede koje sam pomenuo odgovarajući na prvo pitanje.

Na koje stvari si najponosniji ?

– Odrastajući u Beogradu do svoje trinaeste godine, pa i u Kanadi, gledao sam Dosije X, filmove Stivena Sigala, Tom Kruza, Džesiku Albu u „Mračnom anđelu“, itd. A onda sam sa svim tim holivudskim zvezdama radio, a to je ipak jedna velika svetska produkcija. U početku mi je delovalo nestvarno, a onda mi je postalo sasvim normalno jer sam postao svestan svih svojih kvaliteta.

Razgovor vodio: Nenad Škundrić

Uros Uki Certic demo reel 2019 from Uki Stunts on Vimeo.

Facebook Comments