BACI PET

VIKTORIJA: NIKADA NISAM OPEGLALA MUŠKU KOŠULJU, NITI ĆU (VIDEO)

FOTO: ŽELJKA DIMIĆ
FOTO: ŽELJKA DIMIĆ

Jugoslovenska je i srpska rok pevačica. Svoju muzičku karijeru započela je sa grupom „Aske“, sa kojom je objavila tri albuma i učestvovala na Evrosongu. Prvu postavu ove grupe pored nje činile su Izolda Barudžija i Snežana Stamenković.

Pesma „Halo, Halo“, koju su snimile, tada je bila veliki hit, a danas je deo evergrina, koja se rado izvodi u mnogim muzičkim takmičenjima. Sa tom pesmom nastupile su na evrovizijskom takmičenju u Engleskoj, gde su osvojile 13. mesto.

Nakon Evrovizije, u okviru kulturne razmene, nastupale su i u Keniji. Proslavila se kao pevačica i frontmen jedne grupe, koju je osnovala 1986-e godine, a čije ime koristi i danas kao samostalni umetnik. Sa tom grupom objavila je četiri albuma, a krajem devedesetih godina, nakon što se grupa razišla, nastavila je solo karijeru.

Svega nekoliko albuma je objavila, ali je ipak bogati umetnik u smislu nezaboravnih hitova i pesama za sva vremena. Neke od njih su svakako: „Barakuda“, „Daj, ne pitaj“, „Od Splita do Beograda“, „Rat i mir“, „Arija“, „Samo teraj ti po svome“, „Ja znam da je tebi krivo“, itd…

Nastupala je na mnogim festivalima, kao što su: „Evrosong“, „Opatija“, „Split“, „Mesam“, „Jugoslovenski izbor za Evrosong“, kao i na festivalu „Beovizija“, gde se predstavila pesmom „Kaži sestro“.

Pre 19. godina otpevala je numeru za film „Senke uspomena“ u kome su, između ostalih, glumili Radmila Savićević, Sonja Savić, Bata Živojinović, Nikola Kojo i drugi.

Tokom 2010. godine snimila je dve pesme sa muzičarem Erlom Tunom u Nju Orleansu. Bilo je planirano da objavi album i za američko tržište, ali se od toga odustalo.

Rođena je na Kosovu i bez obzira na to što je sa četiri godine počela da svira harmoniku, ona je sanjala o Beogradu i rokenrolu.Igrala je i balet i pohađala muzičku školu u kojoj je svirala klavir. Kada je došla u Beograd 1977-e godine, upisala je Ekonomski fakultet i postala član KUD Krsmanović gde je pevala, a kratko je bila član grupe „Pop polifonija“.

1979-e godine, Goran Bregović je imao turneju sa filharmonijom, dirigentom Rankom Rihmanom, horom Branko Krsmanović, zajedno sa svojim bendom „Bijelo Dugme“. Izabrani iz hora su išli na turneju, samo njih 24, jedna od 4 alta bila je i moja današnja sagovornica.

Oproštajni koncert održala je 2014-e, nakon čega se povukla sa medijske scene i trenutno uglavnom komponuje pesme za druge pevače.

Međutim, muzika je ipak ostala sastavni deo njenog života, a u prilog tome govori i podatak da trenutno priprema i ediciju svih muzičkih izdanja do sada za PGP RTS.

U rubrici „BACI PET“ pevačica Snežana Mišković, poznatija kao VIKTORIJA.

Bez obzira na raznorazne promene, vi ste ipak odoleli trendu i uvek snimali ono što volite. Da li i u životu teško pravite kompromise?

– Ne, nije teško praviti kompromise, ako niste osoba kao ja, koja ne pravi kompromise.Harmonika je recimo bila samo moj prvi instrument u muzičkoj školi, jer je to bilo lakše kupiti i vežbati kod kuće. Posle sam prešla na klavir i to je neki normalan red stvari, jer mi je otac profesor muzičkog i u kući je bila harmonika, violina i klarinet. Brat je svirao violinu, a ja harmoniku.

Da li je tačno da više volite muškarce koji ćute?

– Ne. Volim zabavne muškarce. Muškarce koji pričaju o sebi, pokazuju emocije, a to znači da ne ćute. Ponekad volim kad muškarci „mudruju“, tako što će pustiti ženu prvu da iznese svoje mišljenje.

Kada bi vam se javio Aleksandar Milić Mili i ponudio saradnju, da li biste pristali?

– Uvek. Mili je veoma talentovan tip i radi pesme „po meri“ pevača, a volim mnogo njegovih pesama. Jedna od omiljenih mi je „Sve mi se menja“.

Koja situacija je najviše promenila vaš život?

– Porođaj u 40. godini.

Između peglanja i usisavanja, šta biste izabrali?

– Ako moram, usisavanje. Nikad ništa nisam opeglala, čak nijednu mušku košulju, a ja nosim garderobu koja se ne pegla.

Facebook Comments