LIFESTYLE

BRZO I JEDNOSTAVNO: Saveti kako da očistite začepljene uši za nekoliko minuta!

Kako očistiti začepljeno uho od cerumena bez štapića?

Cerumen u uhu ili ušni vosak prirodna je supstanca koju proizvode žlezde u našem ušnom kanalu. Ona ima značajnu zaštitnu i antibakterijsku ulogu, i služi za podmazivanje. Međutim ukoliko se previše nataloži i sabije, javlja se začepljeno uho koje i nije tako bezazlen problem, kako se u prvi mah čini.  Ušni vosak se može akumulirati duboko unutar ušnog kanala usled korišćenja predmeta kao što su štapići, kojima se cerumen u uhu potisne još dublje. Osobe koje koriste čepiće za uši ili slušni aparat sklonije su ovakvim začepljenjima. U nastavku saznajte kako očistiti začepljeno uho prirodnim putem, potpuno bezbedno?

 

Od čega nas štiti cerumen u uhu?

Kao što smo već u uvodu naglasili, cerumen u uhu predstavlja svojevrsnu zaštitu, te nas on uspešno štiti od vode, prašine i ostalih sitnih čestica, da ne bi prodrle u dublja i osetljivija područja i uzrukovale upale i različite infekcije. Ponekad je lučenje ušne masti povećano, pa dolazi do njenog sabijanja, što uzrokuje začepljeno uho koje nije nimalo prijatno. Količina smole koja se taloži u našim ušima je individualna i zavisi od osobe do osobe, a preterano taloženje ušnog voska može se javiti i usled suženja ušnog kanala izazvanog infekcijom ili bolešću kože, kostiju ili vezivnog tkiva. Takođe sabijeni cerumen u uhu javlja se i zbog nedovoljnog ili preteranog lučenja voska usled neke traume ili začepljenja unutar ušnog kanala. Ako vam je posao takav da ste često izloženi jakoj i neprijatnoj buci i to više časova dnevno, sve su šanse da će vaš organizam lučiti značajno više ušnog voska da bi se prirodno zaštitio i odbranio. U tim slučajevima zapušeno uvo nije retkost. Manjak cinka, magnezijuma i omega-3 masnih kiselina, takođe može izazvati pojačano lučenje ušne masti, stoga treba više pažnje posvetiti namirnicama koje ih sadržeNeki od znakova i simptoma prevelike akumulacije voska jesu bol u ušima, osećaj da je uvo puno, neugodan osećaj u ušima, zujanje u ušima (tinitus), privremen gubitak sluha i nelagodan svrab.

Postoje jednostavni prirodni lekovi pomoću kojih možete jednostavno otčepiti začepljeno uho od cerumena i uspešno ćete ukloniti stvrdnutu masnoću iz ušiju, ali se ne smeju nikako primenjivati u slučaju probušene bubne opne.

Začepljene uši kod prehlade

Sezonske virusne infekcije koje ne zalečimo kako treba, česti boravci u prostorijama u kojima se puši i ima prašine takođe mogu uzrokovati sabijanje cerumena. Dodajmo ovome i fizičke predispozicije, kakva je i zakrivljenosti ušnog kanala, usled kojeg nam ušna mast ostaje sabijena i manje je prohodna.

Začepljeno uho kod prehlade je veoma često kod dece, a celu stvar dodatno pojačava i neptavilno čišćenje ušiju pamučnim štapičima. Mnogi roditelji upravo u ovome greše, jer samo dodatno potiskuju nataloženi cerumen i na taj način još više pogoršavaju postojeće simptome.

 

Hidrogen za ispiranje ušiju.

Hidrogen-peroksid je odlično sredstvo za uklanjanje nataložene masti u ušima. Zbog toga što je penušav, lako uklanja ušni vosak i svaku prljavštinu iz ušnog kanala. Ako imate začepljeno uho pomoć vam je svakako potrebna, evo kako da pripremite pomenuti recept:

Pomešajte jednake količine troprocentnog hidrogen-peroksida i vode, pa nakapajte u zapušeno uvo. Ostavite da rastvor malo odstoji, a onda nagnite glavu na suprotnu stranu da iscedite sav nakupljeni višak.

Čišćenje uha hidrogenom je dokazano delotvorno.

Soda bikarbona elimniniše nataloženu ušnu mast.

Soda bikarbona je veoma efikasno prirodno sredstvo protiv viška ušnog voska. Stoga ako imate cerumen u uhu koji vam zadaje probleme uradite sledeće:

Pomešajte jednu četvrtinu kašičice sode bikarbone sa dve kašičice vode. Nagnite glavu u stranu i pipetom nakapajte nekoliko kapi rastvora u začepljeno uho. Sačekajte dobrih 10 minuta, a potom polako špricem sipajte toplu vodu. Nagnite glavu u suprotnu stranu da iscedite višak rastvora i rastvorenog voska. Uho očistite mekom, čistom krpicom.


Glicerin za čišćenje cerumena iz ušiju.

Nagnite glavu u stranu i pipetom sipajte tri do pet kapi glicerina u uho. Začepite uho komadićem vate, i ostavite da glicerin u njemu deluje nekoliko sati. Uklonite čep od vate i nežno isperite uho toplom vodom. Nagnite glavu na suprotnu stranu, kako bi se voda potpuno ocedila. Nežno osušite spoljni deo ušne školjke peškirom ili fenom i vaše začepljeno uho će se ubrzo otčepiti.


Slana voda i sirće za otčepljenje ušiju.

Slana voda je najbolje sredstvo za uklanjanje ušne masti jer omekšava nagomilani vosak.

– Rastvorite kašičicu morske soli u pola šolje tople vode, a zatim rastvor nakapajte u začepljeno uho (nagnite glavu tako da je zapušeno uvo okrenuto nagore). Ostanite u tom položaju tri do pet minuta, a potom se nagnite u suprotnom smeru kako bi se sva suvišna voda iscedila iz uha.

Takođe, za sabijeni cerumen u uhu pomaže rastvor alkohola i sirćeta. Alkohol će poslužiti kao agens i ispariti na niskoj temperaturi, dok će se sirce boriti protiv bakterija i gljivica, i time sprečiti infekcije ušiju.

Pomešajte jednake količine alkohola i sirćeta, pa natopite komadić vate i lagano nakapajte u začepljeno uho. Sačekajte nekoliko minuta, a potom nagnite glavu u suprotnu stranu, kako bi se iz uha odstranio rastvor i ostaci usne masti. Iz spoljašnjeg dela uha štapićem iščistite preostali vosak.


Maslinovo ulje je odličan izbor za začepljeno uho.

Višak ušne masti takode možete ukloniti i pomoću maslinovog ulja, jer ono omekšava cerumen u uhu, pa ga je lakše izvaditi. Uz to, njegova antispetička svojstva smanjiće rizik od potencijalnih infekcija.

– Maslinovo ulje najpre blago zagrejte, a zatim 3-5 kapi nakapajte u začepljeno uho. Ostavite da odstoji 10 minuta kako bi ušna mast omekšala. Nagnite glavu u stranu i uklonite ulje i vosak štapićima za uši.

 

Kako otpušiti uvo – dodatni saveti

– Ni jednu tečnost nemojte naglo prskati u vaše uši  jer to može oštetiti unutrašnje uho i bubnu opnu.

– Ne sipajte vrelo ulje u uši jer može oštetiti kožu unutar njih ili bubnu opnu, i uzrokovati ozbiljnu infekciju.

– Ne koristite štapiće za uši da uklonite nagomilan vosak, jer tako možete još dublje potisnuti sabijenu smolu unutar ušnog kanala.

– Ne čistite uši suviše cesto ili suviše grubo, jer ćete time sami doprineti da vam se cerumen u uhu češće javlja i pravi probleme.

Ukoliko često imate začepljeno uho nakon kupanja, ili vas dugo muči nakon preležane prehlade, isprobajte neke od predloženih recepata, te potpuno izbacite štapiće za čišćenje ušiju iz upotrebe.