Duo iz Španije Azucar Moreno imali su malih problema u Zagrebu. Vatrene Španjolke su došle da bace anatemu na muškarca koji ima urokljivo oko, ili tako nešto, ali matrica je krenula prerano, tačnije bez početnog takta. Iako su sestre teatralno zakoračile na scenu, ubrzo su shvatile da orkestar nije odsvirao početak. Prvo zbunjene, a potom vidno iznervirane, napustile su scenu i bacile jedan BANDIDO na tonce.

Na Evroviziji su se retko događali ovakvi tehnički propusti, pa je ovaj momenat ostao upamćen. U svakom slučaju sestre i pored dramatičnog nastupa nisu uspele da pobede – završile su na petom mestu sa 96 poena.

Dve devojke su se poljubile u udarnom terminu – konzervativci u šoku

Krista Siegfired, finska prestavnica, ostaće upamćena kao devojka koja je evroviziskoj publici podarila poljubac sa devojkom u znak protesta svojoj zemlji koja je odbila zakon o istopolnim brakovima.

Ovo je program uživo, ne možete da me zaustavite – rekla je Krista i konzervativna evropska publika je uputila brojne žalbe EBU (European Broadcasting Union). Najviše primedbi je bilo zbog poljupca dve devojke, a ovaj šou-program se vodi kao porodična zabava.

Zemlje koje su se odrekle javno svojih takmičara

Ukrajina je pobesnela zbog pobede Verke Serduchke na državnom takmičenju. Tranvestita i komičara Andrija Danilka ukrajinski parlament je nazvao “grotesknim i vulgarnim”. Pokrenuta je bila i protestna kampanja protiv emitovanja njegove numere.

Bend Ping Pong koji je predstavljao Izrael 2000. godine posle svog katastrofalnog muzičkog nastupa (atak na sluh) izazvao je samo bes u svojoj matičnoj zemlji. Naime, u toku nastupa se u pozadini pojavila Sirijska zastava i Izraelci su osudili njihov pokušaj poziva na mir između zaraćenih strana. Muzička grupa je zapravo sastavljena od izraelskih novinara i njihova delegacija je pokušala da spreči njihov nastup jer su znali šta će da urade.

Doris Dragović je trebalo da pobedi, ali ipak ne

Hrvatska predstavnica Doris Dragović je bila favorit Evrovizije 1999. godine koja je održana u Jerusalimu. Publika je bila začuđena da glasovi nisu tekli onako kako se očekivalo i Doris je završila na četvrtom mestu sa 118 poena. Postoji objektivan razlog zašto je Hrvatska izgubila poene i teorija zavere.

Naime, numera je popila penale jer matrica nije bila čista. Pravilo Evrovizije da na instrumentalu ne sme da su čuju nasnimljeni vokali. Ovo je bio period kad je muzičko takmičenje ukinulo orkestar i nastup se oslanjao isključivo na matricu. Pošto su se na matrici Doris Dragović čuli muški vokali, a sa njom na bini je bila samo jedna žena, ovo je bio povod da se ukupan zbir poena smanji.

Tonči Huljić, autor numere, i Doris su tvrdili da im je neko u bekstejdžu rekao da Evroviziji ne odgovara Hrvatska kao domaćin i da početak novog milenijma (2000. godina) mora da se proslavi u ekonomsko bogatijoj zemlji. Pobedu je odnela Švedska.

Marko Kon i zbunjujući sistem glasanja

Kad smo kod teorija zavere, Srbi su uvek oštećeni. I zaista smo bili malo oštećeni u slučaju Marka Kona. Naime, Marko Kon i Milan Nikolić su bili 10. u polufinalu – što znači da je trebalo da prođu u finale. Međutim, 2009. godine Evrovizija je promenila sistem glasanja, pa je se više vrednovao glas žirija nego publike za prolazak za finale.

Da pojasnimo – odvojeno su se sabirali glasovi publike i žirija, pa je takmičenje moglo da zameni zemlju koja je na 10. mestu sa nekom koja je imala više glasova od žirija. U ovom slučaju to je bila Hrvatska koja je bila na 13. mestu (publika+žiri), ali je imala više poena od žirija, dok smo mi imali više od publike.

Kakva Conchita, Dana je bila najveći šok za svoje vreme

Danas nije preterano šokantno ukoliko transrodna osoba predstavlja svoju zemlju na Evroviziji, ali 1998. godine Dana International je bila ozbiljan šok za široku narodnu publiku. Njena pobeda na lokalnom takmičenju izazvala je burne reakcije u političkim i kulturnim krugovima Izraela. Pravoslavni Jevreji su protestvovali na ulicama zbog Danine pobede. Nazivana je “prokletstvom sveta”, “greška prirode” i rečima koje ne treba niko da izgovori.

Ironično, pesma izraelske predstavnice je o pobedi i o divama, tačnije ženama koje su ostavile neizbrisv trag u istoriji. I pored negativnosti koja je okruživala njen nastup, Dana je odnela pobedu na Evroviziji i donela takmičenje u svoju zemlju.

Situacija je bila napeta 1999. godine u Jerusalimu jer je Dana pevala ispod zidina istorijskog grada, što je ponovo uznemirilo vernike. Izrael kao sekularna država je bila ljuta kad je saznala da će se proba za Evroviziju održati u petak za vreme jevrejskog Sabata koji zabranjuje bilo kakvu aktivnost od zalaska sunca u petak, pa sve do subote. Još jednom konzervativni deo javnosti je bio uzrujan što će se takmičari u petak uveče presvlačiti i biti zaposleni, iako je to u njihovoj zemlji zabranjeno. Na kraju proba je održana u tajnosti.