OLD BUT GOLD

“MUĆKE” SU IM IZ KORENA PROMENILE ŽIVOTE: Otkrivamo gde su danas i šta rade glumici serije “Only Fools and Horses”! (FOTO)

Otkako je počela sa emitovanjem davne 1981. godine, kultna serija “Only Fools and Horses” (“Mućke“) nikog nije ostavila ravnodušnim. Dobro poznata glumačka ekipa je skoro 24. godine do suza nasmejavala gledaoce širom planete.

Vanvremenske “Mućke”, koje su gledaocima tokom devet sezona donele brojne komične zgode i nezgode porodice Trotter i njihovih prijatelja, proglašene su najgledanijom serijom u istoriji britanske televizije, a dobar humor u kombinaciji sa sjajnim glumačkim izvedbama pokazali su se kao dobitna kombinacija pošto je svaka nova sezona bila gledanija od prethodne.

Na žalost miliona fanova poslednja epizoda serije je prikazana u decembru 2003. godine, a mi vam sada, 19. godina kasnije, donosimo detalje iz života vaših omiljenih likova.

Mnogi glumci su u međuvremenu preminuli, a glavni protagonisti već nekoliko godina nisu u kontaktu. Naime, prema rečima glumca, Nicholasa Lyndhursta, među njima ne postoje nesuglasice, već su se udaljili.

Sir David Jason

Odradio sam svoj deo posluživanja po restoranima, pranja auta, čega god. Jedno vreme sam radio i kao električar, a okušao sam se i u uređenju enterijera. Ali polako mi se sreća osmehnula – istakao je svojevremeno Sir David Jason, koji je u kasnim tridesetim dobio ulogu života, te je postao poznat kao preprodavač Del Boy u sitcomu ‘Mućke’.

Kao što je govorio, njegov otac je zahtevao da završi pravu školu, zaposli se i uz to se oproba u glumi. Poslušao ga je i danas je njegov lik jedan od najpoznatijih televizijskih uloga na planeti. Dobitnik je četiri nagrade BAFTA (British Academy Television Awards), četiri nagrade British Comedy Awards, kao i sedam nagrada britanske televizije, National Television Awards.

Davidu Jasonu su uz nezaboravnog Del Boya, karijeru obeležile i uloge inspektora Jack Frosta u seriji “Frostov pristup”, tate Larkina u seriji “Dražesni pupoljci svibanjski” i Grenvillea u humorističnoj seriji “Uvek otvoreni”.

Britanci idu toliko daleko da ga zovu nacionalnim blagom, a on trenutno uživa u mirovini. Međutim, on nije u potpunosti nezaposlen, pa je ove godine objavio i svoju knjigu “The Twelve Dels of Christmas: My Festive Tales from Life and Only Fools” u kojoj je otkrio kako su se snimale epizode o najpopularnijem prazniku.

Nicholas Lyndhurst

Čuveni Rodney, čiji je lik oživeo glumac Nicholas Lyndhurst se pre dve godine suočio se sa najbolnijim gubitkom u životu jednog roditelja. Naime, njegov 19-godišnji sin Archie, kojeg je dobio u braku sa suprugom Lucy, je krajem septembra pronađen mrtav u porodičnom domu. Nakon tragedije koja ga je zadesila, mnogi su su spekulisali kako će se Nicholas povući iz glume, ali je on to vrlo brzo demantovao.

Međutim, dogodilo se ono zbog čega su mnogi brinuli. Nicholas je ove godine priznao kako su se u poslednjih desetak godina on i Sir David Jason razdvojili, pošto je njegov stariji kolega više “fokusiran na sebe”. On je istakao i da se između njih nije dogodila nikakva svađa dodavši kako mu mnogo nedostaje snimanje Mućki i da je to za njega bio jedan od najlepših perioda.

To nije bio posao. Snimanje je izgledalo kao luda zabava s prijateljima. Voleli smo se – rekao je on. Nicholas povremeno oživljava lik Del Boya kada se pojavi na nekim javnim događajima i tako obraduje sve prisutne. – Uživam u tome. Ljudi isprva mogu biti ukočeni i pomalo nespremni za razgovor, pa ih razveselim – naveo je.

John Challis

Glumac najpoznatiji po ulozi Boycie-ja je nakon duge borbe sa kancerom preminuo u septembru prošle godine u 80. godini.
John Challis je napisao dve autobiografske knjige o seriji – “Being Boycie” (“Biti Boycie”) i “Boycie & Beyond” (“Posle Boycie-ja).
U prvoj knjizi je predstavio deo njegovog života do 1985. godine, kada su “Mućke” postale popularna serija u Britaniji, dok je u drugom delu autobiografije opisao vrhunac svoje popularnosti u “Mućkama” i šta se događalo iza scene tokom snimanja.

Lennard Pearce, Buster Merryfield i Roger Lloyd-Pack

Među pokojnim glumcima koji su ostavili veliki trag u seriji “Mućke” je i Lennard Pearce koji je glumeo dedu Trottera, a preminuo je 1984. u 69.godini.

U ulozi strica Alberta bio je Buster Merryfield koji je preminuo 1999. u 78. godini, a poslednjih godina života bavio se pantomimom.

Takođe, 2014. godine je preminuo i spori smetlar “Brzi” kojeg je tumačio glumac Roger Lloyd-Pack.