INFO

JEDNOSTAVNI NAČINI DA PREPOZNATE U KAKVOM JE STANJU VAŠ ORGANIZAM: Evo kako su svi unutrašnji organi povezani sa kičmom!

Klasična medicina fokusira se na lečenje poremećaja individualnih organa, dok se specijalisti alternativne opredeljuju za lečenje čitavog tela.

Moderna nauka savetuje da kombinujete oba sistema i da tako rezultat sigurno neće izostati, jer su mnogi bolovi zapravo preneseni i znaju da zbune i pacijente i lekare.

Evo kako da prepoznate u kakvom su vam stanju unutrašnji organi gledajući stanje kičme:

Kičma je potpora čitavom organizmu, i za nju se vezuje koštana srž. Nervni kanali granaju se od kičme prema drugim organima, zajedno sa impulsima koji se prenose u oba smera. Ako postoji nešto što remeti rad organa, ta informacija će se prirodno preneti kroz nervne kanale i bol će se manifestovati u kičmi.

I obrnuto – problemi sa kičmenim stubom utiču na rad čitavih sistema u telu koji su sa njom povezani. Kada u telu započne bolest, morate da otkrijete na koji deo kičme će se odraziti.

Kako biste u tome lakše uspeli, predstavljamo vam vezu svakog organa sa kičmenim pršljenovima:

Od 1. do 6. pršljena – vratna regija

Povezuje se sa stanjem sluha, vida, organa govora i moždanom aktivnošću. Napetost u mišićima vratne kičme izaziva sabijanje “korena” pršljenova i može da izazove glavobolje, zamagljen vid i druge simptome. Vežbe koje opuštaju mišiće vratne kičme izlečiće mnoge poremećaje u radu navedenih organa.

7. pršljen – štitna žlezda

Osim toga, 7. vratni pršljen i od 1. do 3. torakalnog pršljena vezuju se za srčanu aktivnost. Bolovi u predelu korena vrata mogu da ukazuju na patološka stanja srca, aritmije, anginu pektoris.

Od 1. do 4. torakalnog pršljena

Pate gornji ekstremiteti, ramena, mlečne žlezde, bronhije.

Od 4. do 8. torakalong pršljena

Odgovorni za funkcije sistema za varenje. Vodite računa – bol u predelu srca lako biva zamenjen bolom usled akutnog gastritisa, i obrnuto. Zato je veoma važno da se ne lečite sami i da se obratite lekaru.

Od 9. do 12. torakalnog pršljena

Vezuje se za međurebarne mišiće i urinarni sistem, odnosno simptome u istim poput osećaja nelagodnosti i bola. Ova stanja je najčešće veoma teško ispitati i dijagnostikovati.

Gornji deo donjih leđa povezuje se sa debelim crevom, a čest bol u lumbalnom delu obično je znak zapaljenja ili disbioze creva, kao i obrnuto. Redovne vežbe za kičmu pomoći će vam sa ovim stanjima, naročito sa grčevima.

U donjem delu lumbalne regije impulsi dolaze iz reporoduktivnog sistema. Na primer, bol u repnoj kosti može ukazivati na osteohondrozu i druge poremećaje koštanomišićnog sistema, ali i na ginekološke ili muške probleme.

Istočnjačke metode lečenja

Već vekovima kineska medicina koristi takozvanu unutrašnju vezu između kičme i unutrašnjih organa kako bi lečili najrazličitije bolesti. Prema njihovom učenju, određene tačke u blizini kičme, odnosno izloženost istim akupunkturi, masaži i drugim tehnikama, može da pomogne da se aktiviraju i izleče štetu na organima koji su za njih vezani.

Takođe, kineski lekari tvrde da se svaki stres koji telo primi širi kroz celo telo. Oni su shvatili i učestalost i jačinu uticaja određene emocije na određeni organ, kao i stepen štete koji može da donese:

Treći torakalni pršljen povezuje se s respiratornim infekcijama. Osećanja poput tuge mogu da se nagomilaju na ovom mestu i izazovu probleme s plućima, bronhijama…

Četvrti i peti torakalni pršljen kineska medicina povezuje sa srčanom aktivnošću, a agresija i bes najsnažnije utiču na rad najvažnijeg mišića.

Deveti deseti torakalni pršljen vezan je za jetru i žučnu kesu, a ovi organi najbrže se uništavaju besom i zlobom.

11. torakalni pršljen u direktnoj je vezi sa slezinom. Opsesivne misli imaju moć da unište ovaj organ, izazivajući novu navalu negativnih emocija.

Drugi lumbalni pršljen odnosi se na aktivnost bubrega. Najviše ih uništava strah.

Na istoku ove probleme najčešće rešavaju masažom, koja finalno može da popravi kompletno zdavlje kičme, unutrašnjih organa i nervnog sistema.

Ipak, naglašavaju da se masažom ne mogu izlečiti svi akutni ili hronični procesi, pa savetuju da posetite lekara ukoliko bol u kičmi nikako ne prestaje, a ne postoji logičan uzrok poput povrede ili istegnuća mišića u tom predelu.

Autor: stil.kurir.rs