VIP NEWS

ODLAZAK DIVE NARODNE MUZIKE: Preminula Merima Njegomir!

Jedna od najvećih zvezda narodne muzike, Merima Njegomir preminula je u 69. godini života, od posledica teške bolesti.

Merima Njegomir, srpska pevačica narodne muzike, istaknuti estradni umetnik, dobitnica je velikog broja priznanja, među kojima su: Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi (jedina od pevača narodne muzike), Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice i Zlatni mikrofon Radio Beograda, kao i preko dvadeset nagrada na brojnim muzičkim festivalima.

Prva je od pevača narodne muzike održala koncert na Kolarcu.

Kao urednica narodne redakcije Muzičke produkcije RTS-a, bila je posvećena projektima vezanim za snimanje, čuvanje i promociju tradicionalne muzike Srbije.

Dobitnica je nacionalne penzije Republike Srbije.

Merima Njegomir snimila je više od 25 albuma, skoro svaka pesma bila je hit, a neke od njih su: “Ivanova korita”, “Ruzmarin, “Zbog tebe” i mnoge druge.

Osim novokomponovanih pesama pevala i tradicionalne narodne pesme, starogradske pesme i romanse. Snimila je veliki broj pesama za arhivu Radio Beograda, kao i više od 30 nosača zvuka.

Poslednji projekat Merime Njegomir je pesma “Ljubav traje”, koju je otpevala sa grupom “Legende”.

Merima Njegomir je pre par meseci uspešno pobedila korona virus.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić saopštio je da su Beograd i Srbija danas izgubili divnu umetnicu Merimu Njegomir, koja će na predlog predsednika Aleksandra Vučića, biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana.

S tugom smo primili tu vest. Ostavila je neizbrisiv trag u našem društvu i živeće dok žive njene pesme, a to znači večno – istakao je Goran Vesić dodajući da je Merima Njegomir bila divna osoba, koja je plenila svojim talentom decenijama koliko je bila na umetničkoj sceni.

Predsednik republike Srbije Aleksandar Vučić zamolio je Grad Beograd da Merima Njegomir bude sahranjena u Aleji zaslužnih građana i mi smo taj predlog prihvatili. Ona će počivati tamo gde joj je i mesto, među zaslužnim građanima Beograda – navodi se u saopštenju Sekretarijata za informisanje.