VIP NEWS

ODLAZAK LEGENDARNOG KOMPOZITORA: Preminuo Kornelije Kovač!

Legendarni kompozitor, Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini.

Kornelije je bio jedan od najuspešnijih kompozitora, pijanista i autor nekih od najvećih hitova na prostoru bivše Jugoslavije.

Kornelije Kovač rođen je 1942. godine u Nišu. Odrastao je u muzičkoj porodici. Otac mu je bio violonista, majka pevačica u operskom horu, a brat pevač.

Prvu kompoziciju “Pusti trotoari” komponovao je sa 14 godina, a prvi nastup imao je u subotičkoj gimnaziji.

Muzičku karijeru započinje 1961. godine. Zahvaljujući svojoj svestranosti, velikom talentu i odličnom obrazovanju koje je stekao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, osniva svoj prvi bend – džez trio BKB.

Posle nekoliko godina i nastupa u brojnim orkestrima, Kornelije se 1966. godine pridružuje legendarnoj sarajevskoj grupi “Indeksi”.

Sledeće godine putuju na turneju po SSSR-u. Osim što je svirao klavijature, za sarajevski bend je napisao i dve pesme – Boj na Mišaru i Ako jednom budeš sama.

Po odsluženju vojnog roka odlučio je da se preseli u Beograd, gde je 1968. godine osnovao “Korni grupu”, koja je stekla veliku popularnost širom Jugoslavije.

U tom periodu sarađivao je sa velikim brojem najvećih imena rok i pop scene Jugoslavije – Biserom Veletanlić, Zdravkom Čolićem, Dušanom Prelevićem, Bobom Stefanovićem i mnogim drugim.

Sa “Korni grupom” je 1974. godine predstavljao Jugoslaviju na “Pesmi Evrovizije”.

Po raspadu “Korni grupe”, Kornelije Kovač je započeo veoma uspešnu solo karijeru kao kompozitor, procudent i muzičar na instrumentima sa klavijaturama.

Pisao je muziku za mnoge izvođače, poput: Olivere Katarine, Nede Ukraden, Mikija Jevremovića, Miše Markovića, Lepe Brene, Bisere Veletanlić.

Kornelije Kovač je i u filmskoj muzici bio vrlo uspešan. Najpoznatiji filmovi za koje je radio muziku: “Bube u glavi”, “Kvar”, “Una”, “Halo taksi”, “Živeti kao sav normalan svet”, “Vreme leoparda”, “Ljubi, ljubi, al’ glavu ne gubi” i mnogi drugi.