VIP NEWS

ODLAZAK NAJVEĆE FUDBALSKE ZVEZDE SVIH VREMENA: Legendarni Pelé preminuo u 82. godini! (FOTO)

Legendarni brazilski fudbaler, Edson Arentes do Nasimento, poznatiji kao Pele, preminuo je u 83. godini, u bolnici u Sao Paulu.

Pele je preminuo u bolnici “Albert Einstein” u Sao Paulu, gde je bio smešten na intenzivnu negu.

Njegova ćerka Keli Nasimento potvrdila je smrt svog oca u objavi na Instagramu, podelivši sliku porodice koja drži ruke pokojnog fudbalskog giganta.

Volimo te beskrajno. Počivaj u miru – napisala je ona.

U objavi na Peletovom zvaničnom Instagram nalogu stoji kako je Pele “očarao svet svojom genijalnošću u sportu” i pomogao da se širi poruka ljubavi.

Njegova poruka danas postaje nasleđe za buduće generacije. Ljubav, ljubav i ljubav, zauvek – piše između ostalog.

Po mišljenju brojnih ljubitelja sporta, ali i njegovih kolega, Pele važi za jednog od najboljih fudbalera svih vremena. Vlasnik je brojnih rekorda, trofeja i priznanja.

Tri puta je sa Brazilom osvajao Svetsko prvenstvo: 1958, 1962. i 1970. godine.

Među najistaknutijim, Pele je fudbaler sa najviše titula na Svetskom prvenstvu, i rekorder po broju postignutih golova.

Naime, Pele je na 1.363 utakmice, postigao 1.279 golova. Ovaj podatak Brazilca postavlja na prvo mesto u Ginisovoj knjizi rekorda sa najviše golova tokom fudbalske karijere.

Međunarodni olimpijski komitet ga je 1999. godine proglasio za sportistu veka, da bi ga godinu dana kasnije Međunarodna federacija za fudbalsku istoriju i statistiku proglasila za fudbalera veka.

Tokom klupske karijere, 18 godina je igrao za Santos i dve godine u timu Njujork kosmosa.

U dresu reprezentacije Brazila nastupio je 92 puta i postigao 77 golova.

Poslednji meč u reprezentaciji Brazila Pele je odigrao 18. jula 1971. godine na Marakani u Rio de Žaneiru, na prijateljskoj utakmici protiv Jugoslavije, koja je završena nerešeno –2:2.

Pele je krajem avgusta podvrgnut operaciji u kojoj mu je uklonjen tumor na debelom crevu. Uprkos uspešnoj intervenciji, pojavile su se komplikacije tokom oporavka.

Pre nedelju dana odlučeno je da božićne praznike provede u bolnici, nažalost, njegovo stanje se pogoršalo.