VIP NEWS

ODLAZAK NAJVEĆE MUZIČKE ZVEZDE SVIH VREMENA: Preminula Tina Turner!

Legendrarna muzička zvezda, Tina Turner preminula je u 84. godini, u Švajcarskoj, posle duže bolesti, saopštio je njen portparol.

Tina Turner, kraljica rokenrola, umrla je danas nakon duge bolesti u svom domu u Kisnahtu kod Ciriha, u Švajcarskoj. Svet je izgubio muzičku legendu i uzor – navodi se u izjavi predstavnika preminule pevačice.

Tina se poslednjih godina borila sa posledicama raka creva, koji joj je dijagnostikovan 2016, dok joj je 2017. godine transplantiran bubreg.

Tina je stekla slavu i postala je jedan od najvećih izvođača na svetu kao solo-umetnik i jedna od ključnih pop-ikona 1980-ih godina.

Ona je potvrdila i pojačala ulogu crnkinja u rokenrolu, definišući eru muzike u kojoj je stvarala do te mere da je Mick Jagger priznao da mu je bila inspiracija.

Posle dve decenije rada sa svojim mužem, za kojeg se ispostavilo da ima nasilan karakter, Ike Turnerom, krenula je kroz karijeru sama i posle nekoliko neuspešnih početaka postala je jedna od ključnih pop-ikona 1980-ih sa albumom “Private dancer”.

Njen život je zabeležen u tri memoara, biografskom filmu, džuboks mjuziklu, a 2021. godine u dokumentarnom filmu “Tina”.

Njen muzički lik je uvek bio nabijena kombinacija misterije, kao i lagane melanholije pomešane sa jakom vitalnošću koja je često koketirala sa opasnošću – napisala je naučnica Dafni A. Bruks za Gardijan 2018.

Tina Turner je rođena kao Anna Mae Bullock 26. novembra 1939. godine i odrasla je u Nutbushu u Tenesiju, gde je, kako je govorila, kao dete brala pamuk sa svojom porodicom.

Pevala je u crkvenom horu malog grada, a nakon što su njeni vokalni talenti postali očigledni, Ike Turner joj daje umetničko ime Tina Turner, koje je zaštitio. Karijeru je počela sa 19 godina kao pevačica i prateći vokal u “Kings of Rhythm” sa Ike Turnerom i prvim singlom “Little Ann”.

Moja veza sa Ikeom bila je osuđena na propast onog dana kada je shvatio da ću mu zarađivati novac. Morao je da me kontroliše, ekonomski i psihološki, tako da ga nikada ne bih mogla ostaviti – napisala je ona u svojoj biografiji “My love story” iz 2018.

Debitovala je pod tim imenom sa singlom “A Fool n Love” Ikea i Tine Turner, u julu 1960. godine, koji se probio u top 30 u SAD i započeo niz respektabilnih pozicija na top-listama.

Godine 1964. potpisali su ugovor sa Warner Bros imprint Loma Records koji je objavio njihov prvi album na top listama: Live! The Ike & Tina Turner Show.

U drugoj polovini 60-ih, duo je sarađivao sa mnogim velikim imenima iz sveta roka kao što su Phil Spector, Rolling Stones, David Bowie, Elton John itd.

Dvojac je sedamdesetih godina prošlog veka bio svojevrsna muzička sila koja je bila na vrhu top lista i osvajala Grammy, a to je bila trka koja se završila kada je napustila Supruga, koji je bio konstantno nasilan.

Njeni najveći muzički hitovi u karijeri su “Simply the best”, “Proud Marry”, “I don’t Wanna Loose you”, “What’s Love Got to Do with it”, “I Can’t Stand the Rain”, “Help”, “River deep – Mountain High”, “We Don’t Need Another Hero” itd.

Tina Turner je jedna od najpopularnijih pevačica na svetu sa više od 180 miliona primeraka prodatih albuma širom sveta.

Oprobala se i na filmu pa je tako igrala u ostvarenjima “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, “Mad Max”, “Last Action Hero” itd.

Tina Turner je dobila osam Grammy nagrada, mesto u muzeju Rock and Roll Hall of Fame, a časopis Rolling Stone ju je svrstao u Listu besmrtnika – najvećih izvođača svih vremena.