VIP NEWS

PAULA JUSIĆ: TUGU ČUVAM U SVOJOJ DUŠI I U SVOJIM PESMAMA!(VIDEO)

Od malih nogu oblikuje svoj muzički talenat i već sa šest godina, kao «malo čudo od deteta», polazi u Dečiji hor Radio-televizije Zagreb. Već sledeće godine dobija svoju prvu solo pesmu autora Đorđe Novkovića, «Velike priče». Redovna je među solistima, pa tako i danas postoje audio zapisi mnogih dečijih pesama, poput “Koliko je sati”, “Strašilo”. Među odabranim solistima dečijeg hora snimila je pesmeArsena Dedića u dečijem filmu “Vlak u snijegu”.
Sredinom 80–ih nižu se i prve nagrade: na Prvom aplauzu dobija 1. nagradu stručnog žirija s hrvatskim prepevom pesme «I will survive». Sledeće godine na državnom takmičenju “Moj prvi uspeh”, s pesmom Srećka Zubaka “Doviđenja” i uverljivom pobedom – 1. nagrada stručnog žirija i 1. nagrada publike, jednoglasno je proglašena najboljim pevačem, amaterom Republike Hrvatske. Tako dobija i poziv za nastup na tada visoko rangiranom Krapinskom festivalu, gde je te godine stala rame uz rame s Terezom Kesovijom, Kićom Slabincem i mnogim drugim eminentnim umetnicima, te dobila drugu nagradu publike s pesmom Dalibora Paulika «Tvoje oči».

Sarađivala je s mnogim poznatim muzičarima, te bila redovan gost na svim većim koncertima i festivalima. Usledile su turneje i kroz sve ove godine, svojim nastupima obišla je veliki deo zemaljske kugle, od Evrope, Kanade i USA, pa sve do dalekog Japana.

Pomno birajući svoj muzički izražaj, nikada nije odstupala od svoga stila. “Prepoznatljiva sam po baladama i tu emociju publika kod mene najviše voli,” izjavljivala je ona.

Krajem 80-ih jedno je kratko vreme bila u pozorištu Komedija u Zagrebu, te se iz tog vremena iznedrila i jedna lepa saradnja. Postaje članjazz kvarteta “Corona” s kojim ima vrlo zapažen nastup na Zagreb Festu s pesmom “Ja volim ovaj grad”.

 

Godine 1989. odlazi s Tomislavom Ivčićem i Zlatnim dukatima na uspešnu turneju u SAD. Nakon povratka slede pripreme za snimanje albuma prvenca.

Objavljuje svoj prvi album “Robinja”, u izdanju tadašnjeg Jugotona.

Počinje saradnju s Đelom Jusićem Juniorom i uskoro počinju zajedno nastupati pod imenom Duo Malibu. U vrlo kratkom vremenu postaju izuzetno popularni i omiljeni kod publike. Već nakon nekoliko nastupa u Austriji, postaju miljenici austrijske publike. Tada dolazi poziv iz Beča. Sledeće dve godine pod imenom duo “Malibu” nastupa širom Austrije, izvodeći svetske jazz standarde i svetski pop i tamo snima svoj prvi inostrani album.

 

Dolazi ratna godina, ona odustaje od produženja ugovora u Austriji, i odlučuje celi svoj projekat staviti po strani za “neka bolja vremena”. Zajedno s Đelom Jusićem mlađim, među prvima daje svoj glas protiv rata i 14. 09. 1991. g. održan je prvi koncert u sklopu projektaTomislava Ivčića pod nazivom “Stop the war in Croatia”, gde nastupa sa svojim kolegama Verom Svobodom, Zlatnim dukatima, Mladenom Grdovićem i Krunoslavom Cigojem, na velikom koncertu u Stuttgartu, Frankfurtu i Kolnu. Rado se odaziva snimanjuband aida “Moja domovina”. Snima i pesmu i spot “Save Dubrovnik” na engleskom jeziku, kao jednu u nizu pesama tog doba koje su imale vrlo duboku i jasnu poruku. Posleratnih godina udaje se za svog dugogodišnjeg kolegu Đelu Jusića mlađeg.

 

2001 godine objavljuje za Croatia records autorski album pod nazivom “Vjerujem u nas”, a s istoimenom pesmom ima vrlo zapažen nastup na Zagreb Festu, gde dobija treću nagradu. Celi album završen je u Hollywoodu, gde je urađen i master u studiju Warner Bros, SAD.

Od saradnji s brojnim kolegama, svakako treba spomenuti Kemala Montena, koji je s njom otpevao duet “Nakon toliko godina”, osvojivši na Melodijama Mostara 2003. g. Grand prix, a pesma je i dan danas veliki hit, što je potvrdila i titulom “pesme decenije” 2004.g. na jubilarnom 10. festivalu Melodija Mostara. Bili su veliki porodični prijatelji, saradnja je nastavljena i na poslednjem Montenovom albumu gde se nalaze dva njena teksta, i duet “Bella Biondina”, naslovna pesma iz istoimenog filma. Imaju niz zajedničkih koncerata i nastupa, pa tako nažalost i poslednji Montenov koncert gde su nastupali zajedno. Svom nikad prežaljenom kolegi i prijatelju, zajedno sa Đelo Jusić jr. organizovali su i bili izvršni producenti velikog koncertnog spektakla “Prijatelji i Kemo – Hiljade pahulja bijelih” u KD “Vatroslav Lisinski”, povodom obeležavanja prve godišnjice smrti Kemala Montena. Na njen i Đelov poziv odazvale su se brojne kolege, njih 26 eminentnih muzičara i održan je vrlo emotivan koncert, te je objavljen i CD i DVD tog koncerta. U želji da to postane tradicija, i 2017. godine organizovali su jednako uspešan koncert.

 

Nakon uspešnog nastupa na festivalu u Mostaru, nastavlja svoj put. Sledi nastup na međunarodnom festivalu Makfest 2004., s pesmom”Za ljubav”, gde dobija nagradu za najbolji tekst. Iste godine na Etnofestivalu u Neumu ostvaruje zapažen nastup otpevavši obradutradicionalne pesme “Bog neka ti prosti grehe”, te 2006. na istom festivalu nastupa obradom pesme “O, more duboko”, za koju je snimila i video spot. Nastupom na Melodijama Mostara 2007. osvaja 2. nagradu stručnog žirija, dok dve godine kasnije dobija nagradu za najbolju vokalnu interpretaciju s pesmom “Vrijeme nedostižno” i u tandemu s Đelom Jusićem mlađim postaju jedni od najnagrađivanijih autora i izvođača na tom festivalu. Od festivalskih nagrada rado ističe i Grand Prix na festivalu MEF 2015 sa pesmom”Jedino moje”. U svojoj dugogodišnjoj karijeri održava koncerte i nastupe u brojnim zemljama Evrope i sveta: SAD, Kanada, Japan, Rumunija, Belgija, Švajcarska, Španija, Francuska, Italija, Nemačka, Austrija, Slovenija, BiH, Makedonija…

“HUMANITARNI PROJEKT “VJERUJ U SUTRA”

 

Kao veliki humanitarac često zna reći da muziku treba živeti, a da se s pesmom može pokrenuti celi svet i učiniti čuda. Učestvovala je u mnogim humanitarnim projektima, a jedan od njih je i veliki regionalni projekt “Vjeruj u sutra”. Podstaknuti jedinstvom u pomoći ljudima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije čiji su domovi stradali u poplavama, zajedno sa suprugom Đelom Jusićem mlađim odlučila je napisati pesmu koja će okupiti izvođače iz sve tri pogođene regije. Njihova pesma “Vjeruj u sutra” ujedinila je tako neka od najpoznatijih pevačkih imena iz Hrvatske i susednih država, a pozivu su se bez razmišljanja odazvali: Jelena Rozga, Rade Šerbedžija, Kemal Monteno, Tereza Kesovija, Zdenka Kovačićek, Danijela Martinović, Giuliano, Dražen Žerić Žera, Željko Bebek, Halid Bešlić, Amira Medunjanin, Željko Samardžić, Slađana Milošević, Dado Topić, Hanka Paldum, Ivana Kovač, Đorđe David iz Generacije 5, te Bane Krstić iz grupe Garavi Sokak iz Vojvodine, Dinasco, te Krešimir Kaštelan iz Crvene jabuke. “Pesma “Vjeruj u sutra” rodila se gotovo u sekundi. Ona nema nikakvu političku poruku niti nam je bila namera oživljavati neka stara vremena. Njena jedina poruka je ljudima koji su pogođeni ovom tragedijom pokazati da smo i na ovakav način uz njih i da je zajedništvo u pomoći itekako ostvarivo. Pesma govori o prijateljstvu i veri u bolje sutra. Naravno, osim ovom pesmom pomogli smo i pomažemo svi i na druge načine jer tim ljudima će pomoć i dalje biti potrebna”, izjavila je tada.

Ono što se možda činilo gotovo nemogućim, jer su mnogi izvođači zbog poslovnih obaveza „razasuti“ po celom svetu, spremnost na pomoć uz korišćenja pametnih telefona, ali i tonskih studija koji su pristali na ovaj način pomoći, pesma je snimljena za 15 dana, a snimana je u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Splitu, Novom Sadu, u SAD-u, Nemačkoj…

Ona i Đelo jr. Jusić, kao kompletni autori muzike “Vjeruj u sutra” su se odrekli kompletne autorske naknade u korist poplavljenih područja. Pesma “Vjeruj u sutra” je po izveštaju ZAMP-a najizvođenija pesma u 2014-oj godini sa Liste za poplavljena područja ikompletna prikupljena autorska naknada je uplaćena u fond Crvenog križa.

“DASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE”

 

Kako je gluma, uz muziku, njena velika strast, okušala se i na pozorišnim daskama, pa tako u poetskoj drami “Kako da ti snenoj kažem zbogom”, autora Ladislava Prežigala, i crnoj komediji “Sudbine” istoga autora, sjajno igra jednu od glavnih uloga. Svakako treba spomenuti i izvanrednu muzičku monodramu “Udovica” u kojoj glumi i peva sedam različitih likova.

 

U 2015. godini objavljuje za Croatia Records album pod nazivom “Dvije izgubljene duše”, koji vrlo brzo pronalazi put do publike.

Prepoznatljiva i po impresivnim izvedbama sevdalinki rado se odaziva gostovanjima gde s eminentnim muzičarima izvodi sevdah. Trenutno radi na novom projektu gde će biti naglasak upravo na tim etno muzičkim elementima.

 

Kao tekstopisac pojavljuje se i na novom albumu Tereze Kesovije s pesmom “U srcu mome” koji je osvojio Porin u kategoriji “najbolji album zabavne muzike”. Piše tekstove i za mlade, neafirmisane pevače.

 

Poreklom Makedonka po majci i Dalmatinka po ocu, vrlo često ističe i svoju ljubav prema tradicionalnoj muzici, te vrlo često i na svojim nastupima izvodi neke od vrlo zahtevnih tradicionalnih pesama, kojima publiku doslovno ostavlja bez daha.

Svojim vrlo emotivnim i impresivnim solističkim koncertom pod nazivom “Pjesma i ja” 26.02. 2017. u KD Vatroslav Lisinski, obeležila je30 godina svog umetničkog rada, ističući da je tu satkano celo njeno muzičko odrastanje, od dečijih nastupa do danas. “Karijera je samo kruna onoga što stoji iza mukotrpnih stepenica u gradnji te karijere”, izjavila je tada. Na koncertu je osim autorskih pesama sa dosadašnjih albuma, otpevala i mnoge svetske standarde, ali i dosta tradicionalne muzike, pomno osmišljen program koji sledi dinamiku, tako da je dvosatni koncert “proleteo” i publika je ovacijama jednostavno nije pustila da ode s pozornice. “Pljesak, osmijeh i suze publike najljepša su nagrada i priznanje za ono što radite. To je nešto što svojim nastupom ili izvučete iz njih ili ne, to se jednostavno dogodi”, vidno ponosna i zadovoljna tada je izjavila.

 

Osim kao muzičar, ona je vrlo uspešna i kao tv producent. Zajedno sa svojim suprugom potpisuje produkciju i scenario zadokumentarno – obrazovni serijal “Bajkovita Hrvatska”. Radi se o 120 epizoda koje opisuju lepote kulturne, prirodne baštine Hrvatske, prikazane u 6 minutnim epizodama poput video razglednica. Kao diplomirani logoped, ona je naročito osetljiva na populaciju oštećenog vida i sluha, tako je i celi serijal napravljen da je prilagođen širokoj populaciji, te isto tako i osobama oštećenog sluha i vida.

Autor je i producent i mnogih turističkih i dokumentarnih filmova, od kojih su mnogi i nagrađivani. Muzičku produkciju zajedno sa svojim suprugom potpisuje i na animiranom serijalu “Laku noć Hrvatska”, te dečijim emisijama “Hlapićeva televizija”.

 

 

ADRIA TON production

2000-te godine zajedno sa suprugom uspešno vodi producentsku kuću ADRIA TON production koja se bavi audio i video produkcijom, proizvodnjom dokumentarnih, turističkih, te muzičkih filmova i spotova. Na mnogim svetskim festivalima turističkih i promotivnih filmova osvojili su brojne nagrade.

Moj sagovornik je Paula Jusić.

Kome ste poslednji put rekli “jedino moje”?
– Uglavnom svojoj djeci, mada kao fraza iz pjesme ima za mene posebno značenje, jer je pjesma napisana po istinitoj priči i stvarnim likovima meni bliskih i dragih osoba.
Da li vam je život češće pisao tužne ili srećne priče?
– Kao i svima nama, i moj život je protkan i tugom i srećom. Mislim da jednostavno moramo naučiti živjeti i jednu i drugu priču, znajući da će i jedna i druga proći. Ja osobno svoje lijepe i sretne životne priče živim i dijelim tu radost života s onima koje volim, a onu tugu koji život piše sačuvam negdje u svojoj duši, napišem stihove i opjevam tu tugu. Iskreno, možda upravo zato i volim tužne balade.
Gitara ili oboa?
– Gitara definitivno. Oboa je prekrasan instrument koji sam svirala u muzičkoj školi, ali gitara je bila i ostala moja prva ljubav.
Nakon toliko godina, kada vam se pomene, danas, nažalost pokojni Kemal Monteno, koja vam je prva asocijacija kada je on u pitanju? Postoji li neka anegdota, s obzirom na to da znamo, da je bio i beskrajno duhovit?

– Kemo i ja bili smo bliski suradnici i veliki prijatelji. Nažalost, i zadnji koncert smo odradili zajedno. Ostalo je jako puno prekrasnih uspomena, putovanja, snimanja, koncerata, ma mogla bi se knjiga napisati. Istina, bio je beskrajno duhovit i nema dana da se ne sjetim neke njegove pošalice.

Da li češće imate košmare ili lepe snove?

– Uglavnom lijepe snove. Veliki sam sanjar, pa vjerojatno ta moja mašta i sanjarenje često predstavlja dobar materijal za lijepe snove.
Facebook Comments:

Add Comment

Click here to post a comment