INFO

POSLE NEKOLIKO GODINA PREUZEO LIDERSKU POZICIJU: Apple prestigao konkurenciju!

Prema istraživanju koje je sprovela kompanija “Gartner”, Apple je prvi put posle nekoliko godina preuzeo lidersku poziciju i isporučio više telefona od svog glavnog rivala, Samsung-a.

Kako se procenjuje, Apple je u četvrtom kvartalu 2020. godine isporučio 80 miliona iPhone-a, što čini jedan od najboljih kvartala za kompaniju, ali i činjenicu da je prvi put, nakon četvrtog kvartala 2016. godine pretekao Samsung.

Međutim, ukoliko se osvrnemo na celu godinu, Samsung je i dalje kompanija koja je isporučila najviše telefona, ali uz pad od 14.6% u odnosu na 2019. godinu.

Ovo je nastavak negativnog trenda za Samsung, jer ukoliko se gleda period od trećeg kvartala 2019. godine do trećeg kvartala 2020. godine, pad je iznosio 11,8% , dok je Apple povećao isporuku u četvrtom kvartalu 2020. godine za 14,9% , što je dovelo do ukupnog godišnjeg rasta od 3,3%.

Kako “Gartner” smatra lansiranje iPhone 12 serije telefona je imalo značajan uticaj na ovaj rezultat. Međutim, u tome im je pomogao i Samsung, koji je, prema ovoj kompaniji, za svoje Galaxy S20 i Note 20 modele odredio previsoke cene, što je uticalo na njihovu prodaju. Sa nešto nižom cenom za Galaxy S21, Samsung ima više šanse da se bolje pozicionira tokom 2021. godine.