VIP NEWS

PROBLEM ZBOG UMETNIČKOG DELA OD NEPROCENJIVE VREDNOSTI: Kim Kardashian u centru novog skandala! (FOTO)

Vlada Sjedinjenih Američkih Država traži od reality zvezde, Kim Kardashian da vrati drevnu rimsku skulpturu, koja je ilegalno prokrijumčarena iz Italije.

Naime, prema proceni stručnjaka, ovo umetničko delo je nastalo na predlog vajara Mirona, jednog od trojice glavnih predstavnika starogrčkog klasičnog vajarstva 5. veka pre nove ere, a u Los Angeles je stiglo 2016. u kontejneru u kojem se nalazilo 40 komada nameštaja, ukrasnih komada i umetničkih dela naručenih za opremanje kuće supružnika Kim Kardashian i Kanye Westa u Calabasasu.

Na dostavnici je bila navedena ukupna masa pošiljke od 5,5 tona, a kao ime naručitelja i uvoznika bilo je navedeno upravo ime Kim Kardashian, a isporučila joj ih je Fondacija Noel Robertsa za ukupnu cenu od 745,882 američkih dolara.

Policijskim i carinskim službenicima pošiljka je upala u oči zbog dobro očuvanog donjeg dela antičke skulpture dopremljene zajedno sa nameštajem, dekoracijama i drugim umetničkim delima, te je privremeno zaplenjena dok se u potpunosti ne istraži njeno poreklo i otkloni svaka sumnja eventualnoj zloupotrebi i krijumčarenju kulturno-istorijske baštine.

Italijanski karabinijeri zaduženi za zaštitu baštine su od američkog Ministarstva unutrašnjih poslova zatražili povratak statue, pa su svoj zahtjev 2018. godine potkrepili stručnim veštačanjem ovlašćenog arheologa koji je utvrdio da se skulptura još od antičkog doba nalazila na području današnje Italije, kao i da je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje.

Advokatski tim Kim Kardashian je negirao svako povezivanje njihove klijentkinje sa ovim slučajem:

Kim nikada nije kupila ovaj “komad” i ovo je prvi put da je saznala za njegovo postojanje, uopšte. Verujemo da je delo možda kupljeno pomoću njenog imena i s obzirom da nikada nije nije stiglo na njenu adresu, nije ni bila svesna bilo kakve transakcije. Podstičemo dalju istragu i nadamo se da će statua biti vraćena pravim vlasnicim.