PROMO

SRBIJA POSTAJE SVETSKI CENTAR GAMING INDUSTRIJE: Ovako će izgledati “GAMING VILLAGE” kome će se diviti cela planeta! (FOTO)

Na realizaciji projekta, koji će našu zemlju svrstati rame uz rame s Japanom i SAD, biće angažovano 12.000 ljudi, a po okončanju radova stalni radni odnos zasnovaće 2.000 građana

Srbija će uskoro postati idealno mesto za gejmere iz celog sveta. Država je prepoznala značaj gejming industrije, koja na godišnjem nivou beleži rast od čak 27 odsto i daje podršku projektu gejming vilidža, koji će, prema svim parametrima, ojačati našu privredu, a i uposliti veliki broj ljudi.

Kako će sve izgledati, pre nekoliko dana videli su posetioci Srpskog paviljona na prestižnom EXPO 2020 u Dubaiju, a nakon praznika kompanija “GAMING VILLAGE” i predstavnici države, kako saznajemo, detaljno će upoznati domaću javnost sa svim benefitima koje projekat sobom nosi.

Pregovarali smo sa mnogim evropskim vladama i na kraju je odlučeno da investiramo u Srbiju zbog njene geostrateške pozicije, kao i zbog razumevanja srpske vlasti koliki je značaj ove industrije. Srbija će se tako svrstati rame uz rame sa Japanom i SAD i postati svetski centar gaming događaja i gaming industrije.

Tošić naglašava da će osnovna investicija u izgradnju velelepnog, a pre svega eco frendly gaming villagea iznositi više od 250 miliona evra, s tim što se kao indirektna investicija u ostale propratne sadržaje očekuje približno milijarda evra.

Na realizaciji projekta biće angažovano preko 12.000 ljudi, a po završetku radova stalni radni odnos će dobiti više od 2.000 građana. U gejming vilidžu nalaziće se gejming dvorana sa najnovijim tehnologijama, kapaciteta preko 10.000 sedećih mesta, namenjena prevashodno gamingu , ali će moći da se lako prilagodi i drugim namenama. Srbija će biti prva zemlja “metaverzuma”, odnosno paralelnog univerzuma čiji je koncept da se stvarni i virtuelni svet spoje.

– Ovde će se održavati najveći svetski gaming turniri, koji će po interesovanju gledalaca i višemilionskim nagradnim fondovima parirati, recimo, jednom Wimbledone-u. U sklopu gaming village-a će se nalaziti bungalovi, poslovne zgrade za gaming kompanije, prvi fakultet za gaming, kao i hotel sa 300 soba. Jedan od ciljeva ovog projekta je i da u Srbiju privučemo najveće gamerske kompanije za produkciju i proizvodnju video-igara – naglašava Tošić, dodajući da smo svi mi u neku ruku gameri, jer velika većina nas ima u telefonu bar jednu igricu uz koju se opuštamo.

On kaže da je najrealnije da se sa realizacijom projekta započne 2023. godine, da će se prvo raditi na izgradnji dvorane i poslovno-tehničkog prostora, što bi okvirno trebalo da bude gotovo u drugoj polovini 2024, kada bi mogli da se organizuju i prvi turniri.

Ekskluzivno za Kurir je iz Vlade Srbije rečeno da je zvanično pokrenuta procedura za formiranje nacionalnog saveta za razvoj e-sporta:

To će biti multisektorski savet, sastavljen od predstavnika svih relevantnih institucija, čiji je cilj da razmatra, predlaže i prati aktivnosti države u oblasti razvoja e-sporta, što podrazumeva i podršku izgradnji gejming vilidža. Država je prepoznala da je e-sport velika industrija, veoma popularna i ekonomski značajna, i da zavređuje našu pažnju, a nacionalni savet će razmotriti sve aspekte kako bi Republika Srbija ostvarila ekonomski benefit njenim razvojem.