VIP NEWS

SUDI IM SE ZA OBMANU: Kim Kardashian i još dve svetske zvezde tužene za prevaru sa kriptovalutama! (FOTO)

Reality superstar, Kim Kardashian našla se među tri planetarno popularne javne ličnosti koje tuže investitori u sporu oko kriptovalute “Ethereum Max“. Naime, pored Kim su optuženi i bokser Floyd Mayweather Mlađi, bivša NBA zvezda Paul Pierce i kreatori valute.

Kako se navodi u pravnom postupku poznate ličnosti su sarađivale sa “Ethereum Max” kako bi “obmanjujuće promovisale i prodale” kriptovalutu.

EthereumMax ističe kako osporava optužbe i da se raduje izlasku istine, te da uprkos svom nazivu nema nikakvu pravnu ili poslovnu vezu sa Ethereum kriptovalutom.

Grupna tužba tvrdi da je “Ethereum Max” upravljao šemom “pump and dump” – gde se obmanjujući marketing koristi za “napumpavanje” cene imovine koja se nakon toga prodaje nesvesnim investitorima uz profit.

U tužbi koja je podneta Centralnom okružnom sudu Kalifornije navodi se da su “izvršni radnici kompanije, u saradnji sa nekoliko slavnih promotera davali lažne ili obmanjujuće izjave investitorima o EthereumMax, putem reklama na društvenim mrežama i drugih promotivnih aktivnosti”.

Kako se navodi, optuženi su “hvalili” sposobnost “investitora da ostvare značajne povraćaje”, što je rezultiralo veštačkim povećanjem cene kriptovalute, “dovodeći do toga da investitori kupuju ove investicije po napumpanim cenama” i zauzvrat, omogućavajući izvršnom osoblju Ethereum Maxa imenovanom u tužbi da “prodaju svoje EMax tokene investitorima za profit”.

Kako se dalje ističe bivši NBA igrač Paul Pierce je promovisao “Ethereum Max” u objavi na svom Twitter nalogu, u maju 2021, “hvaleći sposobnost Ethereum Maxa da zaradi novac za njega”.

U isto vreme, Ethereum Max je počeo da koristi boks meč bivšeg svetskog prvaka Floyd Mayweathera sa YouTube zvezdom Logano Paulom za promociju kriptovalute.

Reality superstar, Kim Kardashian je takođe podelila objavu na svom Instagram profilu, rekavši: “Ovo nije finansijski savet, već deljenje onoga što mi prijatelji govore o tokenu Ethereum Max.”

Šef britanske Uprave za finansijsko ponašanje je kasnije naveo da je Kim “zamolila svojih 250 miliona pratilaca da govore o kripto žetonima”, sugerišući da je objava, koja je inače označena kao reklama, možda bila finansijska promocija.

Međutim, ova promocija dovela je do povećanja vrednosti valute na preko 1.300 odsto puta od početne cene pre nego što je pala na “najniži nivo svih vremena”, nešto više od mesec dana nakon objave Kim Kardashian, kako se navodi u sudskom podnesku.

Ovo je omogućilo optuženima da “zamene” Ethereum Max tokene “za značajan profit”, dok su mnogi od onih koji su kupovali valutu tokom ovog perioda dosta izgubili.