VIP NEWS

TANJA BANJANIN: ZAISTA IMAM OSEĆAJ DA SE KOD MENE LJUBAV UMORILA! (VIDEO)

Photo by: ANDREJA DAMNJANOVIĆ
Photo by: ANDREJA DAMNJANOVIĆ

Ona je rođena u Bečeju, gde je završila Osnovnu školu. Nakon završene Karlovačke gimnazije (pravni smer), diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerzitet u Novom Sadu. Imala je tipično srećno i skladno odrastanje. Roditelji su je najčešće hvalili zbog raznoraznih uspeha koje je postizala na raznim takmičenjima. Bila je dosta ambiciozna. Nikada nije volela autoritete, šta više, često im se još kao klinka i suprotstavljala.

Pod uticajem svega što je radila na polju muzike, a to su dečije emisije tipa «Muzički tobogan»,»Zmajeve dečije igre», završena niža muzička škola – odsek klavir, višegodišnji studijski back vokal, učešće na gitarijadama i festivalima („Subotički festival”, „Zaječarski festival” i dr.), definitivno se 1996. godine opredeljuje za profesionalno bavljenje muzikom.

Objavila je četiri nosača zvuka (mc,cd). Prva tri u izdanju produkcijske kuće «Komuna», četvrti cd u izdanju produkcijske kuće City Records. Prvi pod nazivom «Tanja Banjanin», drugi «Ljubav ima ime», treći «Tama i svetlo» i četvrti „Igra”. Tokom rada ostvarila je saradnju sa eminentnim umetnicima Vojom Aralicom, Aleksandrom Milutinović, Kornelijem Batom Kovačem, Kristinom i Aleksandrom Kovač, Vlatkom Stefanovskim, Nenadom Stefanovićem Japancem i drugim poznatim umetnicima.

Krajem 2016-e godine izdala je singl u izdanju „Komune”, pod nazivom „Ljubav se umorila”. Tekst i muziku uradila je Aleksandra Milutinović, aranžman i produkciju Voja Aralica.

Za njenu karijeru karakteristični su domaći i međunarodni muzički festivali: 1996. godine festival „Sunčane skale”, dobila je nagradu za najbolju interpretaciju, 1997. godine „Budvanski festival”, osvojeno prvo mesto sa pesmom «Ja činim sve»,1997.godine nagrada SOKOJ-a na „Budvanskom festivalu”, 1997.godine nagrada za najbolju interpretaciju na «Budvanskom festivalu», 1998. godine nagrada za najbolju interpretaciju „Budvanskog festivala”, 1998. godine pobedila je na međunarodnom festivalu „Slovenski Bazar”, u Belorusiji – Vitjebsk, 1999. godine, nagrada «Zlatni melos» za najbolju pop pevačicu godine, 2001. godine nastupila je na festivalu ’’Sunčane skale” sa pesmom Kristine Kovač «Ko malo vode», nagrada za najbolju interpretaciju, 2004. godine nastupila je sa pesmom Zorana Popova «Istina» na Izboru za pesmu Evrovizije, 2005. godine, „Budvanski festival”, pesma ’’Početak priče”, nagrada za najbolju interpretaciju, 2006. godine nastupila je na „Budvanskom festivalu” sa pesmom Aleksandre Milutinović „Gubim te”, 2008. godine nastupila takođe na „Budvanskom festivalu”, u revijalnom delu sa pesmom „Ja činim sve”, 2009. godine, nastup na „Budvanskom festivalu” sa pesmom Aleksandre Milutinovic koja se zove „Ljubavna…”

2010. godine, objavila poslednji CD pod nazivom „Igra” u izdanju City Records-a.

Od srednje škole živi u Novom Sadu, ali sebe ne smatra Novosađankom.

Drugi je smatraju jakom ženom, dok ona sebe ne vidi tako, iako svašta može sama. Hvatala se u koštac sa životom, ali priznaje da se umorila i od mišljenja pojedinaca koji ne brinu za Tanju, u smislu, da se vode onom rečenicom da sve probleme ona može rešiti sama, bez bilo čije pomoći, onako usput. Žena koja odaje utisak da joj nije ništa, a vrlo često „sve joj je”. Možda je i sama „kriva” za to jer je oko sebe stvorila odbrambeni mehanizam, te je ljudi često doživljavaju i kao uobraženu ili nadmenu osobu, a ona je potpuna suprotnost svemu tome. Često joj je taj odbrambeni mehanizam činio medveđu uslugu, ali se nikada preterano javno nije žalila. Svojom muzikom je želela da poruči kako se oseća u određenom trenutku i tu su bile prisutne emocije koje samo nije primetio onaj ko to nije hteo.

U saradnji sa Vlatkom Stefanovskim za film «Tri letnja dana», otpevala je sound track pod nazivom «Izmisli Bože novi svet za nas», za koji je tekst napisala Marina Tucaković, a komponovao je Vlatko Stefanovski.
Za nju je karakteristično nastupanje i pevanje uživo sa bendom i kao takva je učestvovala na promociji mnogih brendova i kompanija.

Kod sebe najviše ceni to što je svoja i što odoleva iskušenjima, ali sa druge strane bi ipak volela da je prodornija.

Bila je zaposlena i u sudu (advokatura) u pokrajinskoj vladi, gde je bila zadužena za sport i omladinu.

Ovaj put “Bacam pet” sa fantastičnom Tanjom Banjanin.

Da li se kod tebe ljubav zaista umorila?

– Da. Sticajem okolnosti, posebno jedne od pre četiri meseca, kojim me je život nekako definitivno “pretabao“, zaista imam utisak i osećaj da se kod mene ljubav umorila. Bez aluzija na sentimentalnu stranu života, pretpostavljam da se na to misli s obzirom na pesmu koja je izašla pre dve godine. Međutim, o tome čak više i ne razmišljam.

Umeš li da zameniš gumu na automobilu?

– Ne. Nadam se da neću doći ni u iskušenje da naučim. Aj` bar nešto da neko uradi umesto mene, pa bila to i zamena guma.

Da li sebe vidiš više kao Pepeljugu ili Princezu na zrnu graška?

– Definitivno kao Pepeljugu. Šta da radim? Nekome je život majka, nekome maćeha.

Da li si nekada stopirala?

– Ne nekada, već dve godine svakodnevno. Ja sam karlovački đak, u to vreme podrazumevalo se da svaki dan stopiramo tamo/nazad na realaciji N. Sad – Sr. Karlovci do škole. Ali, to su bila druga vremena. Nije se podrazumevalo da ćete neko silovati ili zaklati kao danas. Što bi se reklo – dok je Tito bio živ..

Photo by: ANDREJA DAMNJANOVIĆ
Photo by: ANDREJA DAMNJANOVIĆ

Dođe neki producent i kaže “draga moja Tanjice, moraš da snimiš duet, tvoje je samo da odlučiš sa kim ćeš. Sa Lepom Brenom ili sa Cecom?

– Vrlo rado bih sa obe. Ipak, pre svega sa Brenom jer imam osećaj da mi je nekako bliža u muzičkom smislu, a sa Cecom upravo zato što imam osećaj da mi je daleka, pa bi mi to bio pravi izazov. Osim toga, već čujem komentare “urbanih i finih` na moj račun, baš bih se nekako sladila tim folicima. A, i svakako sam željna da mi se konačno desi nešto drugačije. Jedino što bi me odbilo to je izraz “moras“. Naime, moja karijera je upravo takva kakva je zato što ništa ne moram. Volim da mislim da živim i radim onako kako ja hoću, bez upliva bilo kakvih ucena. Bilo direktnih ili “bočnih“. U svakom slučaju, za to se borim.

Nenad Škundrić

Facebook Comments:

Add Comment

Click here to post a comment